Op 16/17 maart mocht ik de cursus dichtbij jezelf, dichtbij de ander volgen in Apeldoorn. Hierbij dachten we na over nabijheid, afstand, contact. De verschillende zones van nabijheid. Intimiteit en grenzen. En tenslotte over loslaten.
Welke vragen komen er bij je op, wat zou je willen leren, welke situaties heb jij meegemaakt. Er waren zowel vrijwilligers die werken in een hospice, als wel in een thuissituatie. Hoe benader jij de ander, hoe dicht kom je bij die ander en wat is een prettige afstand voor jullie beiden. Wat brengt je nader tot die ander. En wanneer gaat die ander over jouw grenzen. Laat je je gevoel vooral gaan, of ben je iemand die zijn hoofd voornamelijk gebruikt.
En waarom doe je dit werk? Wat breng je voor de ander mee en wat krijg jij terug. Wat maakt dat jij het werk blijft doen. En hoe kan jij het werk loslaten als je naar huis gaat.
Mieke Storm had de regie en we waren met een groep van 16 deelnemers. Er ontstond een grote openheid en een sfeer van vertrouwen. Dit bevorderde de diepte ingaan. Erg leerzaam en waardevol. Akkeline van der Veen.

Pin It on Pinterest

Share This