(bron: website van De Stentor)
(foto: Ambassadeur Matthijs van Nieuwkerk voert een tafelgesprek met v.l.n.r. Rikie Starkenburg, Hanneke de Groot, Tonny Hartsuijker, Mieke van Meijel en Joke Sieverink. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers)
Het verliezen van een dierbare is een slopend proces. Zeker als je de zorg in deze laatste levensfase zelf op je neemt. Al dertig jaar ondersteunt Stichting Noaberhulp Zutphen mantelzorgers die patiënten dit proces thuis, in hun vertrouwde omgeving, laten doorbrengen. In Het Koelhuis werd donderdag het 30-jarig jubileum van de stichting gevierd en alle betrokkenen – met name de vrijwilligers – in het zonnetje gezet.
Uitgenodigd waren, naast de vrijwilligers, doorverwijzers, huisartsen, sponsoren en wethouders van onder meer Zutphen en Lochem. En de twee ambassadeurs van de stichting, schrijfster Annegreet van Bergen en presentator Matthijs van Nieuwkerk. Iedereen was het erover eens: Noaberhulp verricht geweldig en belangrijk werk.
Onopvallend
Noaberhulp is een kleine, onopvallende stichting. Geen eigen pand of kantoor. De ruimte voor het wekelijkse overleg van de coördinatoren en de maandelijkse bestuursvergaderingen wordt, dankzij bemiddeling van de Zutphense Uitdaging beschikbaar gesteld door Arcus Fysiotherapie. ,,Maar we hebben vooral een telefoon, een coördinator en vijfentwintig goed opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers. Daarmee doen wij ons werk”, legt Marcel Thuis uit.
Begrijpelijke wens
Deels worden de kosten van Noaberhulp gedekt door een subsidie van het ministerie van VWS. Verder moet de stichting het doen met giften. ,,De meeste mensen geven aan dat ze het liefst thuis, in een vertrouwde omgeving, willen sterven. Dat is een begrijpelijke en goed invoelbare wens”, zegt Thuis. ,,Familie, vrienden of buren nemen bijna als vanzelfsprekend de taak op zich om deze wens in vervulling te laten gaan. Vaak vraagt dat grote inspanningen van hen. Een stervende heeft dikwijls dag en nacht intensieve verzorging nodig. Ondanks de hulp van de professionele thuiszorg en de huisarts is het voor mantelzorgers moeilijk om in deze fysiek en emotioneel zware tijd overeind te blijven. De betrokken en ervaren vrijwilligers van Noaberhulp ondersteunen cliënten en mantelzorgers. Zij kunnen taken van de mantelzorgers overnemen en zowel overdag als ´s nachts waken. Daardoor heeft de mantelzorger overdag even tijd voor zichzelf om op adem te komen en kan hij of zij ‘s nachts slapen.”
Emotioneel
Tijdens de jubileumavond in Het Koelhuis komen verschillende partijen aan het woord. Rickie Starkenburg, die 30 jaar geleden de stichting oprichtte. Vrijwilliger Hanneke de Groot vertelt geëmotioneerd hoe bijzonder het is in een dergelijk situatie te mogen helpen. ,,Geboorte en de dood zijn unieke gebeurtenissen. Als je daarin iemand kan ondersteunen, dat is heel mooi en waardevol.” Mieke van Meijel vertelt haar aangrijpende verhaal. Over hoeveel opluchting het gaf dat Noaberhulp er was toen haar man overleed. ,,Op een gegeven moment is er zoveel emotie, dat wil je jezelf en je kinderen niet altijd aandoen. Dat iemand van Noaberhulp het dan even kan overnemen is zo fantastisch.”
Ambassadeur Van Nieuwkerk
Tegen het einde van de avond wordt het jubileumgeschenk, een boek vol indrukwekkende foto’s en verhalen, overhandigd aan de aanwezige wethouders. Gespreksleider Van Nieuwkerk drukt hen op het hart de boodschap van de avond serieus te nemen. Zelf is hij nu ongeveer een jaar ambassadeur. Deze avond is de eerste keer dat hij zich echt kon onderscheiden voor de stichting. ,,Ik woon nu sinds dertien jaar in Almen. Tijdens het hardlopen kwam ik Jan Kuijs van Noaberhulp tegen. Hij wilde me wat vragen. Dat gebeurt me wel vaker. Ik heb ja gezegd tegen het ambassadeurschap en na vanavond ben ik daar nog trotser op, al klinkt dat een beetje sentimenteel. Maar het belang van het werk van deze stichting is overduidelijk. Heel ontroerend om al die mensen te zien en hun verhalen te horen.”
Wat doet Noaberhulp?
De vrijwilligers van Noaberhulp verrichten geen verpleegkundige of zwaar huishoudelijke taken, maar ze verlenen dezelfde hand- en spandiensten als mantelzorgers. In overleg met de coördinatoren wordt vastgesteld welke aanvullende hulp gewenst is. Helpen bij de dagelijkse verzorging en eventuele veranderingen signaleren. Luisteren naar en praten met de cliënt en/of de mantelzorgers. Aanwezig zijn bij de cliënt wanneer de mantelzorgers even weg moeten. Of waken in de nacht zodat de mantelzorgers voldoende slaap krijgen.
Iedereen die thuis de zorg heeft voor een stervende kan een beroep doen op of informatie inwinnen over wat Noaberhulp kan betekenen. De coördinatoren gaan in een kennismakingsgesprek na hoe Noaberhulp kan ondersteunen. De praktijk leert dat mantelzorgers vaak lang wachten voordat ze contact opnemen. Het is emotioneel een grote stap om Noaberhulp in te schakelen. Want door Noaberhulp te bellen, erkent de mantelzorger als het ware dat het einde van de dierbare dichtbij is.
(foto: Ambassadeurs Annegreet en Matthijs van Nieuwkerk. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)